Aan de slag met affiliate marketing. Je bent getriggerd door affiliate marketing, maar nu? Het schijnt dat het mogelijk is om er een inkomen mee te verdienen. Alleen….hoe doe je dat dan, dat affiliate marketing? Wil je weten hoe je een niche kunt vinden om je affiliate marketing rond op te bouwen, maar vind je dat lastig?

Aan de slag met affiliate marketing

Bij affiliate marketing draait het allemaal om het genereren van tonnen winsten zonder enige moeite, toch? Dat is tenminste wat een snelle Google-zoekopdracht je doet geloven, maar zoals gewoonlijk is de waarheid iets ingewikkelder dan dat.
Zeker is het mogelijk om een goed belegde boterham te verdienen met affiliate marketing. Een dik belegde boterham. En sommige mensen weten inmiddels uit de praktijk; het verdienen van geld gaat zelfs door terwijl je slaapt.

Hoe kun je geld verdienen zonder zelf iets te verkopen?
Het antwoord kun je vatten in de woorden: met affiliate marketing.

Oké, maar wat ís dat nou eigenlijk, affiliate marketing?

Affiliate marketing is wanneer een online retailer jou een commissie betaalt voor verkeer of verkopen die worden gegenereerd door jouw verwijzingen.

Aan de slag met affiliate marketing, jij krijgt commissie als een bezoeker via jouw site bij een online retailer koopt
Affiliate marketing bevordert online zakendoen

Het is in wezen klassiek adverteren op een minder opdringerige manier. In plaats van een product op je website te promoten met visuele advertenties, sluit je een productlink in in je inhoud. Betekent dit dat je een website kunt maken, een heleboel affiliate-links kunt toevoegen, achterover kunt gaan hangen en de affiliate-commissies kunt zien binnenkomen? Niet helemaal, maar daarover later meer. Voorlopig kijken we even naar de basis van hoe affiliate marketing werkt

Aan de slag met affiliate marketing, hoe doe je dat

  1. Jij beveelt een product of dienst aan je volgers aan via je website, blog of e-maillijst.
  2. Je volgers kopen het product of de dienst via jouw affiliate-link.
  3. Jij krijgt een commissie betaald voor de verkopen die via jouw affiliate-link worden gedaan.

Om er zeker van te zijn dat je precies weet hoe affiliate marketing werkt en hoe je een succesvolle strategie opzet, gaan we het proces wat nader bekijken. Eens kijken wat we nu echt nodig hebben voordat je kunt beginnen met affiliate marketing?

Twee dingen:

  1. Een website of blog in jouw niche
  2. Affiliate producten om te promoten

Laten we elk van deze wat meer in detail bekijken:

1. Een website of blog voor jouw niche

Om geld te verdienen met affiliate marketing, is het eerste dat je nodig hebt een website.

Je kunt uit diverse mogelijkheden kiezen als het gaat om het bouwen van een website, maar het is, zeker als je beginner bent, te kiezen voor WordPress. WordPress is heel gebruiksvriendelijk, je kunt binnen een paar minuten een professioneel ogende website publiceren. WordPress wordt wereldwijd ontzettend veel gebruikt en daarom kun je voor WordPress heel veel tools (de zogenaamde plugins) vaak ook nog gratis downloaden om je sites naar een hoger niveau te tillen Er is nog een bijkomend voordeel bij WordPress. Omdat het zoveel wordt gebruikt zit het internet letterlijk vol met prima tutorials, allemaal gratis en ook in het Nederlands beschikbaar. WordPress heeft zelf handleidingen geschreven, kijk op https://www.wplounge.nl/beginners/

Aan de slag met affiliate marketing, blog schrijven voor je website
Blog schrijven voor je website

2. Kies voor jou de juiste producten om te promoten

Je hebt serieus werk gemaakt van het kiezen van je niche. Tijd voor de next level, de vervolgstap. En dat betekent dat je nu producten moet gaan zoeken en het vinden om te kunnen gaan promoten. Nu zul je merken waarom het zinvol is geweest veel tijd te besteden aan het grondig uitdiepen van je niche, want stap 2 is dan een stuk eenvoudiger. Kies producten die bij je niche passen en die betrekking hebben op de inhoud van je artikel of je blog.

Eeé van de beste manieren om je affiliate-producten te selecteren, is door je aan te sluiten bij een affiliate netwerk. Daar komt mede het advies van een eigen website vandaan, want sommige netwerken stellen (behoorlijk hoge) eisen aan hun affiliate marketeers. Affiliate-netwerken zijn bedrijven die handelaars en affiliate marketeers met elkaar verbinden, zodat beiden meer geld kunnen verdienen. Affiliate marketeers kunnen gebruik maken van deze  netwerken om betere productselecties te maken die ze op hun site kunnen promoten.

Er zijn veel aangesloten netwerken, maar hier zijn een paar van de meest populaire:

PayPro (uitermate geschikt voor beginners)

Daisycon

TradeTracker

Bol Partnerprogramma

Adtraction

Amazon partnernet

Aan de slag met affiliate marketing, eigen programma’s

Er zijn veel en veel meer affiliate netwerken en veel (grote) bedrijven hebben hun eigen partner programma’s waar je je kunt aanmelden. Let wel goed op de regels en eisen die de verschillende netwerken aan affiliate stellen. Sommige netwerken vragen direct om een bedrijfsnaam en daarbij behorende gegevens. Bij sommige netwerken kun je je gewoon als persoon aanmelden, bij anderen niet. Als je affiliate marketing serieus gaat nemen is het registreren van een bedrijf sowieso verstandig. Zeker als je op enig moment ook zelf producten of diensten wilt gaan aanbieden, ontkom je er eigenlijk niet aan. Bij eigen producten zul je je klanten de mogelijkheid willen bieden om via IDeal te betalen. Daar heb je en Mollie account voor nodig en die doen alleen zaken met bedrijven.

Er komt veel kijken bij het online zakendoen, zoals het regelen van een mollie account, maar daar heb je wel een geregistreerd bedrijf voor nodig

Sommige bedrijven hebben in hun algemene regels staan dat affiliates alleen gebruik mogen maken van het door het bedrijf ter beschikking gestelde promotiemateriaal (Amazon). Het kan ook zijn dat een bepaalde manier van promotie worden uitgesloten in de voorwaarden, omdat het door mensen als spam ervaren kan worden. Als een bedrijf merkt dat je de regels overtreedt word je heel snel uit het programma gegooid. Lees de voorwaarden dus door.

Goed, je website is klaar en gepubliceerd, je hebt je producten gekozen en nu?

Aan de slag met affiliate marketing, en nu geld verdienen

Stap 1) Maak inhoud (content) die inkomsten van partners genereert

In een poging geld te verdienen met affiliate marketing, publiceren de meeste beginners gewoon wat willekeurige inhoud en voegen ze affiliate links ergens in het artikel in. Soms werkt die strategie, maar meestal niet. Je moet altijd in je achterhoofd houden dat je je content schrijft opdat mensen dat ook gaan lezen. Je content moet waarde toevoegen. In dit geval betekent het dat jouw verhaal een vraag van je bezoekers moet beantwoorden of een oplossing moet bieden voor een probleem dat je bezoekers hebben.

Aan de slag met affiliate marketing; ken je bezoeker

Je moet je verdiepen in je bezoeker. Sommige bezoekers hebben al een idee van een product dat ze willen kopen en zijn op zoek naar informatie. Andere bezoekers ervaren een probleem, maar hebben geen idee welke oplossingen allemaal mogelijk zijn. Zij zijn op zoek naar oplossingen en alternatieven. Weer anderen willen weten wat de ervaringen van anderen zijn die het product dat ze op het oog hebben, al hebben geprobeerd (de zogenaamde reviews).

Als affiliate marketeer is het jouw taak om gebruikers te helpen het juiste product voor hun behoeften te vinden met hoogwaardige inhoud, hen te helpen een aankoopbeslissing te nemen en vervolgens naar de productwebsite te navigeren om de aankoop te voltooien.

Dat betekent dat je artikel of blog zich moet richten op trefwoorden (keywords) voor onderzoekintenties. Dat is het type trefwoord dat je doelgroep op Google gebruikt om onderzoek te doen naar het product dat ze willen, vlak voordat ze de aankoop doen.

Om ideeën op te doen over welke keywords je moet gebruiken, kun je gebruik maken van websites als Google Ads, Ubersuggest en Answer the Public

Aan de slag met affiliate marketing
Affiliate marketing hoe doe je dat, promoot je product via artikel of blog

Stap 2) Promoot je gelieerde producten in de content van je artikel of blog

Zodra je je zoekwoordonderzoek hebt gedaan en je ideeën voor content hebt, kun je gelieerde links aan je inhoud in te voegen.

Schrijf je over een specifiek artikel, voeg dan een partnerlink toe als je het over het specifieke probleem of het specifieke product hebt. Heb je een ‘Top 5 van beste ….’ geschreven, dan is het wel slim om aan ieder item een partnerlink toe te voegen om de kans op meer verkopen te vergroten.

Voeg je affiliate links zo strategisch mogelijk in.

Link alleen waar van toepassing: voeg geen partnerlink toe als dat niet bij je content past. Dit gaat namelijk ten koste van de gebruikerservaring.

Voeg aan het begin van je artikel of blog zo snel mogelijk een link toe. De meeste mensen zullen niet je ​​hele artikel lezen. Je wilt er zeker van zijn dat ze je affiliate-links in een vroeg stadium zien.

Als het past bij de opzet van je content gebruik dan als het kan promotiemateriaal van de verkoper. Je mag ervan uit gaan dat de verkoper na heeft gedacht over hoe hij /zij het product het fraaist laat zien.

Stap 3) Verander je bezoekers in klanten

Een van de grootste fouten die nieuwe affiliate marketeers maken, is dat ze aannemen dat ze 10x hun traffic moeten hebben als ze 10x hun winst willen. Dat hoeft gelukkig niet; het is namelijk ook prima als bezoekers bij je terugkomen.

Stap 4) Optimaliseer je bestaande verkeer voor meer inkomsten

Deze volgende stap komt voort uit een strategie die ‘de 80/20-regel’ wordt genoemd.

De 80/20-regel suggereert dat 80% van je winst uit 20% van je inhoud komt. Het is duidelijk geen exacte statistiek, maar het basisprincipe staat vast:

Identificeer je meest converterende inhoud. Dit kun je achterhalen met Google Analytics. Maak van je best converterende inhoud een prioriteit voor affiliate campagnes.  Als je eenmaal weet dat een bepaald bericht of video goed aansluit bij je publiek, kun je een gerichte campagne opzetten om de verkoop van partners te vergroten.

Aan de slag met affiliate marketing
Vergroot je inkomsten via je e-maillijst


Stap 5) Vergroot je inkomsten via je e-maillijst

Hoe je het ook bekijkt, e-mailmarketing is nog steeds de beste manier om passief inkomen te verdienen. Alle andere methoden schieten op de een of andere manier tekort. SEO is geweldig totdat Google zijn algoritme en als gevolg daarvan je ranking verandert. Maar je e-maillijst is verkeer dat altijd van jou is. Je weet bovendien dat dit een groep mensen is die geïnteresseerd zijn in jouw niche. En het mooie is dat je een autoresponder kunt gebruiken om het werk een stuk te vereenvoudigen. Een gratis en goed werkende autoresponder is Mailchimp, het is alleen helaas allemaal wel in het Engels. De enige Nederlandstalige autoresponder is Autorespond. Je kunt dat een maand gratis uit proberen, maar daarna moet je ervoor gaan betalen.

Wil je weten wat top affiliate marketeers de meest succesvolle tools vinden? Bekijk het artikel 4 absolute must-haves voor een affiliate marketeer

Wil je een online bedrijf beginnen? Lees Waarom affiliate marketing de beste manier is om een online bedrijf te starten

Misschien vind je 5 goede redenen om je aan te sluiten bij een affiliate netwerk en Een affiliate marketing website bouwen ook interessant.

Lees ook het artikel Affiliate Marketeer worden en Affiliate marketing tips

Naar Welkom bij affiliate marketing now

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *